Betöltés...

Blokktárolás, objektumtárolás vagy fájltárolás

Mi az objektumtárolás?

Az objektumtárolás (vagy objektumalapú tárolás) egy olyan adattárolási architektúra (általában a felhőben), amely hatalmas mennyiségű strukturálatlan adatot (e-maileket, weboldalakat, valamint audio- és videofájlokat) képes tárolni. Az adatok objektumként vagy különálló egységként kerülnek tárolásra az objektumtárolóban. Ezen objektumok mindegyike változó mennyiségű metaadatot és egyedi azonosítót, más néven „kulcsot” tartalmaz. Például a Spotify objektumtárolót használ zenei fájlok millióinak tárolására és azonnali streamelésre történő telepítésére.

Mi az objektumtároló szerkezete?

Az objektumtárolás „lapos” szerkezettel/hierarchiával rendelkezik. Az adatok konténerekbe, úgynevezett „vödrökbe” vannak rendezve. Mekkora az objektumok mérete? Az egyes objektumok mérete eltérő, különös tekintettel arra, hogy a legtöbb objektum strukturálatlan adatokból áll.

Mennyire méretezhető és költséghatékony az objektumtárolás?

A felhőnek köszönhetően az objektumtárolás a legköltséghatékonyabb tárolási típus, mivel kevés korlátja van a tárolható adatmennyiségnek.

Mikor használnád az objektumtárolást?

Akkor használd az objektumtárolást, ha sok strukturálatlan adata és nagy fájlja van, és nem kell gyakran szerkesztenie és/vagy elérnie ezeket az adatokat. Az objektumtárolás kiválóan alkalmas statikus adatok, például biztonsági másolatok és archivált adatok tárolására. Például a Spotify objektumtárolót használ zenei fájlok millióinak tárolására és azonnali streamelésre történő telepítésére. Más cégek, például a TransUnion, objektumtárolást használnak hozzáférési és biztonsági naplóik tárolására, hogy később felhasználhassák az infosec-vizsgálatok részeként.

Mi az a blokktárolás?

A blokktároló az adatokat nyers adatok darabjaiként, lineárisan (azaz blokkban) tárolja. Ezek a blokkok is rögzített méretűek, ami megkönnyíti és gyors hozzáférést biztosít az adatokhoz.

Mi a blokktároló szerkezete?

A blokktárolóban nincs struktúra / hierarchia / fájlrendszer (azaz Önnek kell rendszereznie a nyers adatokat).

Mekkora az egyes blokkok mérete?

Minden adatblokknak fix, állandó mérete van.

Mennyire méretezhető és költséghatékony a blokktárolás?

A blokktárolás költségesebb, mint az objektum- és fájltárolás, és központi rendszerre (azaz fizikai lemezmeghajtókra) van szükség a helyszínen. Annak ellenére, hogy központi rendszerre van szüksége, a blokktárolás kiváló, ha helyszíni vagy privát felhőben van szüksége adatokra.

Mikor használná a blokktárolást?

A blokktárolást akkor használja, ha nagy mennyiségű adata van, amely meghaladja a fájltárolás korlátait. Ezeket az adatokat a helyszínen vagy egy privát felhőben tárolja az egyszerű, biztonságos és gyors hozzáférés érdekében, azaz amikor rugalmasságra és gyorsaságra van szüksége a kezelhető mennyiségű strukturált adat eléréséhez.

Mi az a fájltárolás?

A fájltárolás az adattárolás legáltalánosabb és legelterjedtebb módja. Valószínűleg már látta a fájltárolást működés közben PC-n vagy Mac-en. Ahogy a neve is sugallja, az adatokat (és a hozzájuk tartozó metaadatokat, például a hozzáférési engedélyeket és attribútumokat) hierarchikus módon tárolja egy fájltároló rendszeren.

Mi a fájltároló szerkezete?

Ahogy a neve is sugallja, az adatokat (és a hozzájuk tartozó metaadatokat, például hozzáférési engedélyeket és attribútumokat) hierarchikus struktúrában tárolja egy fájltároló rendszeren. Ez a struktúra lehetővé teszi könyvtárak, mappák és almappák létrehozását az adatok rendszerezéséhez.

Mekkora az egyes fájlok mérete?

Az egyes fájlméretek a tartalomtól és a hozzájuk tartozó metaadatoktól függően változnak.

Mennyire méretezhető és költséghatékony a fájltárolás?

A fájltárolás nem méretezhető és nem költséghatékony, mert az adatok tárolása és rendszerezése fizikai lemezmeghajtókra van szüksége. Ezenkívül véletlenül szűk keresztmetszetet hoz létre, ha a fájltároló rendszert nagy mennyiségű fájllal megtölti (egyetlen útvonalat kell bejárnia bármely fájl eléréséhez). A fájltároló rendszerek lassulni fognak, ha túl sok adatot tárolnak.

Mikor használd a fájltárolót?

Fájltárolást akkor használj, ha nincs sok strukturálatlan adata, és csak azonnali hozzáférésre van szüksége a strukturált adatokhoz, például a Word-dokumentumokhoz vagy a PDF-ekhez.

Reméljük ez a rövid áttekintés segít önnek kiválasztani a legmegfelelőbb tárolási megoldást. Tekintse meg költséghatékony CloudBox tárolóinkat melyek kiválóan alkalmasak adatmentéshez és fájlok tárolásához.

Hozzászólás (0)

Szóljon hozzá!